Klikk på kartet for å forstørre... Bjørnestilling

Vi har rekonstruert en bjørnestilling ved Stillingsmyr innunder Tyvenborgen. Den ligger ca. 30 meter opp fra bilveien og er verdt å avlegge et besøk. Her satt jegerne og ventet på bjørnen, etter å ha lagt ut åte nedunder knausen.

Forstørre bildet av bjørnestillingen fra 1955. I passe avstand, gjerne 20-30m, fra bjørnestillinga var åteplassen. Åtet, ofte en hest som ble skutt og flådd på stedet om høsten, ble dekket til med stokker og store steiner. Den neste våren holdt jegeren øye med åtet fra bjørnestillinga. Prinsippet ved jaktmetoden er at bjørnen lokkes til åtet av den ramme og tirrende lukta av råttent kjøtt. Fra stillinga har jegeren store sjanser til å få inn et godt skudd. Han ligger skjult for bjørnen, men har selv god oversikt over åteplassen og terrenget omkring. Stillinga ligger også så høyt i forhold til åtet at bjørnen vanskelig kan ta vær av jegeren.

Etter at flintelåsbørsene kom i bruk i Norden fra ca 1650, er det på 1700-tallet og gjennom hele 1800-tallet blitt skutt bjørn ved stillingsjakt. Med den sterke tilbakegangen i bjørnestammene på begynnelsen av 1900-tallet avtar bruken av bjørnestillinger.
 
Forstørre bildet av bjørnestillingen fra 1966. Forstørre bildet av bjørnestillingen fra 1966. 
Forstørre bildet av bjørnestillingen fra avdekkingen i 2007. Forstørre bildet av bjørnestillingen fra avdekkingen i 2007. 
Forstørre bildet av bjørnestillingen rekonstrueringen i 2007. Forstørre bildet av bjørnestillingen rekonstrueringen i 2007.